Starter op de woningmarkt, wat kan je nog kopen?

starter

Voor een starter wordt het steeds moeilijker om een huis te kunnen kopen was er een paar dagen terug te lezen op nos.nl.

Mijn ervaring

Helaas heb ik dezelfde ervaring. Op dit moment is het voor mij en mijn man niet mogelijk om een huis te kopen in de regio waar we nu wonen. Dit heeft meerdere oorzaken. De huizenprijzen zijn enorm gestegen in onze regio en er wordt volop overboden. Wat betekent dat je al een smak eigen geld moet hebben om dit op te kunnen vangen en zoveel eigen geld hebben we op dit moment niet. Een normale eengezinswoning van 100m2, kost je hier zo 250.000 euro.

Daarnaast ben ik zzp’er en dan is het altijd lastiger. Ik begin nu een mooie winst te halen, maar dat was in het begin nog niet zo. En aangezien ze uitgaan van mijn gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar is dat helaas nog niet zoveel. Ook heeft mijn man nog een studieschuld wat er voor zorgt dat we nog minder kunnen lenen.

Een hypotheek die hoog genoeg, zit er daarom voor ons op dit moment niet in.

Gelukkig hoeven wij niet weg uit onze huidige huurwoning en betalen we daar een nette prijs voor. Dus we gaan nog maar een paar jaar sparen, studieschuld aflossen en mijn gemiddeld inkomen opkrikken.

Wat is er mogelijk voor een starter?

Ook al kan ik op dit moment geen hypotheek krijgen, ik wil toch weleens weten wat een starter gemiddeld kan krijgen aan hypotheek. Een starter verdient gemiddeld 30.000 euro bruto per jaar. *bron:https://www.hypotheekshop.nl/actueel/leeftijd-en-inkomen-starter-stijgen-wederom

Een starter van 26 jaar die alleen gaat kopen, kan op dit moment, voor dat bedrag een hypotheek krijgen van ongeveer 137.000 euro. Eventuele kosten koper moet je dan nog zelf kunnen opbrengen, want je kan maar maximaal 101% van de koopsom van een woning lenen.

Een stel dat samen 60.000 euro bruto verdient kan 275.000 euro lenen. Hierbij is er vanuit gegaan dat er geen financiƫle verplichtingen zijn, zoals een lening of studieschuld.

Je kan als stel dus best een aardige hypotheek krijgen, mits je wel beide fulltime werkt. Als vrijgezelle starter is het haast onmogelijk een leuke woning te vinden voor 137.000, zeker in de randstad.

Studieschuld

De invloed van een studieschuld op de hoogte van de hypotheek is enorm. Voor elke 10.000 euro aan studieschuld, wordt je mogelijke maandlasten aan hypotheek met 75 euro verlaagd. *bron: https://www.hypotheker.nl/begrippenlijst/veelgestelde-vragen/studieschuld-en-hypotheek/

Als de vrijgezelle starter een studieschuld heeft van 10.000 euro, kan die starter nog maar 116.000 euro lenen, dat is 21.000 euro minder!

Het is daarom dus best verstandig om zo snel mogelijk je studieschuld af te lossen als je een huis wilt gaan kopen.

Tips

Mijn tips voor het kopen van een huis:

 • Spaar eerst minimaal 10.000 eigen geld, zodat je de kosten koper kunt voldoen. Meer spaargeld is natuurlijk altijd beter.
 • Overleg ook eens met je ouders of zij je misschien kunnen helpen bij de aankoop van een huis. Ouders mogen eenmalig 100.000 euro belastingvrij schenken aan hun kind, mits dit geld gebruikt wordt voor de aanschaf of verbetering van een woning.
 • Los zo snel mogelijk je studieschuld af. Dit scheelt heel veel in de hoogte van je hypotheek.
 • Zoek een huis in een goedkope regio. Ga niet midden in de grote stad wonen, maar zoek in de nabije omgeving. Dit kan zo al 10.000 euro’s schelen.
 • Laat bij het kopen van een huis altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Laat je niet opjagen en neem de tijd! Er komt altijd wel weer een ander mooi huis op je pad!
 • Voor meer tips kijk op de website van Vereniging Eigen Huis

  2 Comments

  Add a Comment

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *