Besparen

Budgetplan maken + voorbeeld in Excel

Het is fijn om elke maand te weten hoeveel geld er binnen komt en hoeveel geld eruit gaat. Door dit goed bij te houden kom je niet voor verrassingen te staan en heb je inzicht in je uitgaves.

Wat heb je nodig?

Voor het maken van een budgetplan heb je heel simpel gezegd je inkomsten en je uitgaves nodig. Pak je loonstrookje erbij, zoek op hoeveel toeslagen je krijgt en welke andere inkomsten je hebt.

Voor je uitgaves kan je bijvoorbeeld bij je bank online afschriften bekijken. Als je wilt weten hoeveel je vorige maand hebt uitgegeven, selecteer dan die maand in je afschriften en noteer alle uitgaves op papier of in Excel.

Na het noteren van alle uitgaves is het fijn om ze onder te verdelen in categorieën. Bijvoorbeeld: hypotheek, energie, boodschappen, uitjes, verzekeringen enz. Zo krijg je al gelijk een beter overzicht.
overzicht

*bedragen zijn fictief

Persoonlijk maak ik mijn budgetplan altijd in Excel, omdat je daar alles goed in kan sorteren en uitrekenen. Ik heb voor jullie een voorbeeld budgetplan gemaakt die je aankan passen aan je eigen situatie.

Je kunt het budgetplan hier downloaden.
budget

Tel al je uitgaves bij elkaar op en trek deze van je inkomsten af. Nu weet je hoeveel je over hebt gehouden deze maand.

Resultaat

Kom je in de plus uit? Goed gedaan! Je hebt minder uitgegeven dan dat er aan inkomsten binnen is gekomen. Natuurlijk zijn er misschien nog punten waarop je kan besparen, maar het is geen noodzaak.

Kom je in de min uit? Jammer, maar helaas. Probeer eens te kijken waar je op zou kunnen besparen. Kijk vooral eens naar je tv en telefoon aanbieders. Ook op verzekeringen valt vaak te besparen. Of geef je veel uit aan bakjes koffie onderweg? Neem dan zelf eens een thermosfles met koffie mee. Dit kan je zo tientallen euro’s per maand besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge