Besparen

Deposito: Wat is het en levert het geld op?

Op dit moment is de spaarrente op mijn gewone spaarrekening zo laag dat het bijna niks oplevert. Ik vraag me af of er geen betere opties zijn. Ik wil alleen op dit moment nog niet gaan beleggen of mijn geld in een crowdfunding stoppen. Misschien is een deposito een idee?

Wat is een deposito?

Bij een deposito staat je geld voor een langere tijd vast en mag je het geld niet zomaar van de rekening afhalen. Als je dit wel doet staat daar soms een boete tegenover. Wel krijg je vaak meer rente dan op een gewone spaarrekening.

Waar moet je opletten bij het afsluiten van een deposito

In Nederland zijn veel verschillende deposito’s. Bij bijna elke bank kan je wel een deposito afsluiten. Vaak is het zo dat hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Het is belangrijk om goed naar de voorwaarde te kijken. Mag je bijvoorbeeld boetevrij geld opnemen of niet? En mag je geld bij storten of moet je het bedrag in 1 keer storten? Welk minimum bedrag moet erop staan? En last but not least, valt de bank onder het Nederlands Bankgarantie stelsel. Je kan namelijk ook een deposito afsluiten bij een buitenlandse bank. Vaak is de rente daar wel iets hoger, maar dan valt je geld dus niet onder de Nederlandse Bankgarantie. Bij faillissement van de bank krijg je dan je geld niet altijd terug.

Een andere overweging is, of de spaarrente op een gewone rekening weer omhoog zal gaan. Stel je zet je geld voor 5 jaar vast, tegen 1,2 % rente. Dan kan het zo zijn, dat in de 5 jaar de spaarrente op een gewone spaarrekening weer gaat stijgen en zelfs boven die 1,2% uit gaat komen. Neem je dat risico? Of vind je 1,2% rente gewoon een mooi bedrag en laat je daarvoor je geld 5 jaar staan?

Deposito’s vergelijking

Op independer.nl kan je verschillende deposito’s met elkaar vergelijken. Je kan de looptijd instellen en je kan je voorkeur voor een bank opgeven.

Ik heb besloten om nog maar even gewoon verder te sparen op mijn spaarrekening. Ik vind de rentes bij de deposito’s te laag om daar mijn geld voor een langere tijd vast te zetten. Daarom heb ik maar een spaarrekening bij moneyou.nl genomen. Hier krijg je op dit moment 0,5% rente en je geld is gewoon vrij opneembaar.

Heb jij een deposito? En voor welke termijn?

1 thought on “Deposito: Wat is het en levert het geld op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge