Besparen

Energie besparen: Haal de stekker uit het stopcontact!

Ik vergeet weleens het licht uit te doen als ik niet meer in een kamer ben of ik laat de stekker van mijn oplader in het stopcontact zitten. Dat is voor veel mensen vast herkenbaar. Toch zou ik er beter op moeten letten, want het kan me best energiekosten besparen. Ik heb een aantal tips op een rij gezet om je energieverbruik omlaag te krijgen.

Haal die stekker eruit!

Wist je dat als de stekker in het stopcontact zit, je telefoonoplader stroom gebruikt ook al zit er geen telefoon aan gekoppeld? Haal dus altijd je stekker uit het stopcontact. Ook als je de tv of een ander apparaat op stand-by hebt staan verbruikt dit nog een beetje stroom. Dus zet ze helemaal uit.

Desktop of een laptop?

Wist je dat een desktop computer bijna 5x zoveel stroom gebruikt als een laptop. Een desktop computer met lcd beeldscherm gebruikt 230 kWh per jaar, een laptop maar 50 kWh! Wat een verschil. Dus gooi je desktop het raam uit en neem een laptop, bij wijze van spreken. Zet je laptop altijd op stand-by/slaapstand als je hem even niet gebruikt en zet hem helemaal uit ‘s nachts. Vergeet ook niet je printer en je scanner uit te zetten. Die kunnen ongemerkt ook heel wat stroom verbruiken.

De verwarming

Natuurlijk willen we in de winter lekker kunnen opwarmen als we thuis komen. In de zomer heb je die extra warmte niet nodig. Zet daarom je verwarming een paar graden lager in de zomer. Ook ‘s nachts kan je de verwarming gerust een paar graden lager zetten. Je ligt dan toch onder je warme deken. De verwarming 1 graden lager zetten bespaart je zo’n 80 euro per jaar. Dat is nog eens een fijne besparing. En mocht je het koud krijgen, dan kan je altijd nog een lekkere warme trui aan doen! Helemaal uitzetten van de verwarming zou ik trouwens niet doen, dan kost het ook weer veel stroom om alles opgang te brengen bij het weer aan doen. Weg is je besparing.

Verlichting

Laat nooit je lampen aan staan als je weg bent, dat is gewoon zonde. Overdag zal je, zeker in de zomer, weinig verlichting nodig hebben. Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Ga je weer weg uit een ruimte, doe het licht dan uit. Om nog meer te besparen is het verstandig om led verlichting te gebruiken. Een led lamp heeft veel minder elektriciteit nodig dan een gloeilamp om net zoveel licht te geven. Een gloeilamp zet het grootste deel van de energie om die warmte, een led lamp niet.

Isoleren

Door je huis goed te isoleren hou je in de winter de warmte binnen en in de zomer de hitte buiten. Neem dubbel glas en laat je muren isoleren. Zorg dat er geen tocht via deuren naar binnen kan komen.

Koelkast

Een koelkast is gemaakt om je producten lekker koel en goed houdbaar te houden. Dit werkt het beste met een koelkast die redelijk vol staan. En zorg ervoor dat je deur goed sluit anders verlies je koele lucht en moet de koelkast harder werken om op temperatuur te blijven, wat meer energie kost. Maak daarom de rubbers in de deur goed schoon. Als je op vakantie gaat en je koelkast is leeg, dan kan je hem uitzetten. Dit bespaart weer energie. Laat de deur openen staan zodat het niet gaat schimmelen.

Wassen en drogen

Volgens het nibud kost een wasbeurt op 40 graden zo’n 13 cent aan energiekosten. Totaal kost een wasbeurt 79 cent. Hoe lager de temperatuur waarop je wast hoe lager de energiekosten. Probeer daarom zoveel mogelijk was op 30 graden te wassen. De totaalkosten van het gebruik van een droger zijn per keer 1,20 euro! Dus hang je was zoveel mogelijk aan de lijn buiten om die kosten te besparen. Probeer een wasmachine te nemen die zo energiezuinig mogelijk is. Dit is duurder in de aanschaf, maar bespaart je veel energiekosten.

Heb jij nog slimme energie bespaartips?

4 thoughts on “Energie besparen: Haal de stekker uit het stopcontact!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge