Besparen

Hoe kan je met pensioen als je 65 bent?

In Radar+ van voorjaar 2017 stond een artikel over het pensioen. Dit artikel ging over de mogelijkheden om toch op je 65e of eerder met pensioen te gaan, terwijl je nog geen recht hebt op AOW.

Loondienst

Zo kan je als je in loondienst bent er voor kiezen om eerder met pensioen te gaan en dan tot je AOW leeftijd te kiezen voor een hogere pensioenuitkering om die tijd te overbruggen. Hierdoor krijg je zodra je AOW krijgt, wel een lagere pensioenuitkering.

Verder kan je ook voor een deeltijdpensioen kiezen. Je blijft een paar dagen werken, waarbij je nog pensioen opbouwt, en je compenseert je inkomen door alvast pensioen te laten uitkeren voor de dagen dat je minder bent gaan werken.
Je kan ook zelf sparen om eerder te stoppen met werken. Op Berekenhet.nl kan je uitreken hoeveel je moet sparen om met pensioen te kunnen.

AOW leeftijd

Omdat ik zzp’er ben spaar ik op dit moment zelf voor mijn pensioen. Op dit moment is mijn AOW leeftijd 71 jaar en 6 maanden! Dit kan zelfs nog hoger worden, als de gemiddelde levensverwachting nog verder omhoog gaat.

Op je 65e met pensioen, hoeveel moet je sparen?

Om op mijn 65e met pensioen te kunnen moet ik op dit moment dus 6 jaar en 6 maanden kunnen overbruggen.
De AOW is op dit moment bruto €1.153,35 voor alleenstaande en voor stellen €794,59 per persoon. Ik ga er vanuit dat ik dan nog samen ben met mijn vriend, dus ik ga uit van de €794,59.
€794,59 x 78 maanden = 61978.02 euro. Afgerond dus 61978 euro!

Ik ben nu 27, dus dan heb ik nog 38 jaar om dit bedrag te sparen. 61978: 38 = 1631 euro per jaar.
Als ik 1631 euro per jaar moet sparen dan is dat per maand 135,92 euro. Op zich is dat best te doen.
Alleen geef ik op dit moment veel meer uit dan 794 euro per maand. Ik moet er dus voor zorgen dat mijn uitgaves tegen de tijd dat ik 65 ben veel lager zijn. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor een afbetaald huis waar geen hypotheek meer voor betaald hoef te worden of door extra geld te sparen om zo een hoger maandinkomen te hebben.

In een volgend blog ga ik verder in op het sparen voor je pensioen.

Volg ‘GeldVoorNop’ met Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge