Besparen

Welke verzekeringen zijn handig om te hebben?

Het schijnt zo te zijn dat we in Nederland de neiging hebben om ons over te verzekeren. Welke verzekeringen zijn echt handig om te hebben? En wat houden ze eigenlijk in?

Een aantal verzekeringen zijn wel handig om te hebben, namelijk een aansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering. Ook is het hebben van een rechtsbijstand verzekering handig. Het hebben van een zorgverzekering is in Nederland verplicht, en daar kan je wat mij betreft echt niet zonder.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed schade die je bij een ander maakt. Dit kan zowel fysieke schade zijn als schade aan spullen van iemand anders. Een aansprakelijkheidsverzekering is vaak geldig voor het alle gezinsleden op 1 adres, check dit voor de zekerheid even bij het afsluiten. De hoogte van de dekking kan per aanbieder verschillen.

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering zijn een paar euro per maand. Vaak is deze verzekering voordelig af te sluiten in combinatie met een inboedelverzekering.

Inboedelverzekering

Bij een inboedelverzekering zijn de losse spullen in je huis verzekerd. Schade die je zelf veroorzaakt is niet standaard verzekerd. Dit is afhankelijk van de verzekering die je afsluit. Wel is schade door diefstal in de meeste gevallen gedekt. Er kunnen voorwaarden gelden voor wat betreft de hoogte van het uit te keren bedrag.

Rechtsbijstandverzekering

Bij een rechtsbijstandverzekering betaal je een maandelijks premie voor ondersteuning bij juridische problemen. Dit kan zowel in privé situaties zijn, alsmede bij een arbeidsconflict. De dekking is ook hier wel weer afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. Een lidmaatschap bij een vakbond bied je vaak ook rechtsbijstand bij een arbeidsconflict, dus let op dat je je daar niet dubbel voor verzekerd. Het is van belang dat de conflicten nog niet aanwezig waren bij het afsluiten van de verzekering anders kan de verzekeraar weigeren te helpen.

Zorgverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij een ouder. De basisverzekering is qua inhoud voor iedereen hetzelfde, de prijs kan per verzekeraar iets verschillen. Voor mensen met een wat lager inkomen is er de zorgtoeslag. Hiermee kunnen de kosten voor het basispakket van de zorgverzekering betaald worden. Als je goed prijzen vergelijkt, kan je zelfs meer zorgtoeslag krijgen, dan dat je voor een zorgverzekering (basis) hoeft betalen. Daarnaast kan je je vrijwillig verzekeren voor extra pakketten.

Naast de kosten voor de verzekering, moet iedereen een eigen risico betalen voor gemaakte zorgkosten, in 2017 is dit 385 euro. Je kan korting krijgen op je verzekering als je vrijwillig kiest voor een hoger eigen risico. Dit kan voordelig zijn als je denkt weinig zorgkosten te gaan maken in een jaar. Zorgverzekeraars geven ook korting als je het jaarbedrag in 1x kan voldoen. Dit kan een korting van zo’n 5% opleveren.

Andere verzekeringen

Natuurlijk zijn er nog veel meer verzekeringen die handig kunnen zijn om af te sluiten, zoals bijvoorbeeld een uitvaartverzekering. Maar kijk wel goed of het niet voordeliger is om zelf geld apart te zetten. Wat je goed zelf kan betalen, kan je beter niet verzekeren.

2 thoughts on “Welke verzekeringen zijn handig om te hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge