Overheid, Persoonlijk

Starten als zzp’er: welke kosten komen daarbij kijken?

Ik ben alweer een aantal jaren werkzaam als zzp’er. Gelukkig gaat het op dit moment goed en kan ik er goed van leven, maar dat was toen ik begon natuurlijk nog anders. Ik moest mijn bedrijf nog opbouwen en moest actief op zoek naar werk. Ook moest ik nog even wennen aan alles wat er bij het zzp’er zijn kwam kijken.

In dit artikel ga ik in op de vraag hoe je begint als zzp’er en welke kosten daarbij komen kijken. Natuurlijk zijn de kosten ook deels afhankelijk van je type bedrijf, maar er zijn een aantal algemene zaken waar elke zzp’er mee te maken kan krijgen.

Een idee

Het begint natuurlijk altijd met een idee voor een bedrijf. Werk je idee uit, wat ga je doen, wat bied je je klanten en is er behoefte aan? Wat is je meerwaarde voor je klanten, ten opzichte van je concurrenten? Dit hoeft maar iets kleins te zijn, maar vind iets waarmee je je kan onderscheiden. Wat wordt je tarief en kan je er van rondkomen?

Het uitwerken van je idee kan in een ondernemingsplan. Mocht je financiering nodig hebben dan is een goed uitgewerkt plan zeer belangrijk. Zo niet, dan is het in ieder geval fijn om voor jezelf duidelijk te hebben wat je wilt en hoe je dat denkt te bereiken.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Je besluit ervoor te gaan en gaat je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als onderneming ben je verplicht je hier in te schrijven. Via de website van de KvK kan je een afspraak maken om je in te schrijven. Het inschrijven gebeurt persoonlijk op een kantoor van de KvK en kost eenmalig 50 euro.

Daarnaast is het verplicht om een btw-nummer te hebben als je als ondernemer gezien wordt voor de omzetbelasting. Deze krijg je bij je inschrijving bij de KvK gelijk mee.

Klantenwerving en promotie

Je bent begonnen. Nu is het tijd om klanten te krijgen. Laat aan de buitenwereld weten dat je er bent. Dit kan bijvoorbeeld door een website te maken, flyers uit te delen, visitekaartjes te maken, een filmpje op te nemen en op nog veel meer manieren. Zorg dat je bekend wordt in je beroepsgroep. Maak een linkedin pagina aan en zoek actief naar opdrachten.

Voor een paar honderd euro kan je een website laten maken en het hosten van een site kost een paar tientjes per jaar. Je kan ook zelf je website maken als je hier ervaring mee hebt. Laat een mooie profielfoto maken van jezelf, dan hebben mensen gelijk een beter beeld van je. Daarnaast kan je lid worden van facebookgroepen die te maken hebben met je bedrijf. Zo leer je gelijk collega’s kennen en kan je makkelijker opdrachten vinden.

Verzekeringen

Het is belangrijk om je als zzp’er goed te verzekeren. Afhankelijk van je werk is het belangrijk om zowel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er voor als je bijvoorbeeld een vaas van een klant laat vallen en die moet vergoeden.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is als er door jouw werkzaamheden schade is ontstaan. Een opdrachtgever kan deze verzekeringen ook verplicht stellen voordat er met je in zee gegaan wordt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zal rond de 100 – 150 euro per jaar kosten, een beroepsverzekering meer. Dit is afhankelijk van je werkzaamheden, maar is ook niet perse voor alle zzp’ers nodig.

Daarnaast is het belangrijk om je te verzekeren tegen ziekte. Veel zzp’ers vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering(AOV) te duur en verzekeringen zich hier niet voor. Toch is het wel verstandig om te doen, want anders kan je zonder inkomen komen te zitten als je ernstig ziek wordt. Mocht je net gestart zijn dan kan je via het UWV een verzekering afsluiten. Dit moet wel binnen 13 weken na dat je uit loondienst bent gegaan.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog bezig ben met het uitzoeken van een goede AOV voor mezelf. Gelukkig komt er wel steeds meer aanbod voor zzp’ers en dalen de kosten. Probeer in ieder geval geld opzij te zetten zolang je nog geen verzekering hebt. Eventueel kan je ook mee doen met een broodfonds. Hierbij blijft je inleg van jezelf en ben je maximaal voor 2 jaar verzekerd tegen ziekte.

Pensioen

Als zzp’er bouw je niet standaard pensioen op in een pensioenfonds. Dit moet je zelf regelen. Je kan er voor kiezen om je bij een fonds aan te sluiten en hier maandelijks geld in te storten. Ook kan je er voor kiezen om hier zelf voor te sparen. Daar zijn verschillende manieren voor. Je kan gewoon op een spaarrekening geld apart zetten en dit altijd tot je beschikken hebben. Of je zet geld op een geblokkeerde rekening. Het geld komt dan pas vrij als je met pensioen gaat en je betaalt er dan pas belasting over.

Laat je adviseren voor de regeling die het beste bij jou past. Zelf spaar ik op dit moment op mijn eigen spaarrekening. Een andere optie is om extra te gaan aflossen op je huis, zodat je als je met pensioen gaat, lage maandlasten hebt.

Je hebt als zzp’er wel recht op AOW. Dit is op dit moment rond de 800 euro p.p als je samenwoont en als alleenstaande ontvang je rond de 1160 euro. Het AOW komt pas op je AOW leeftijd vrij, en niet op je 65e. Hou hier rekening mee als je eerder zou willen stoppen met werken. Voor meer informatie kan je het artikel ‘Hoe kan je met pensioen als je 65 bent’ lezen.

Urenregistratie

Het is belangrijk om al je werkzaamheden bij te houden. Schrijf duidelijk op hoeveel tijd alles kost, neem daarbij alles mee, zowel je werkzaamheden zelf als de voorbereiding en reistijd. Ook eventuele cursussen en opleidingen gerelateerd aan je bedrijf moet je opschrijven. Het is voor de ondernemersaftrek bij de inkomstenbelasting belangrijk dat je de urennorm haalt. De urennorm is 1225 uur per jaar.

Bewaar alles!

Om niet voor verrassingen komen te staan adviseer ik om alles te bewaren. Dus alle bonnen van je uitgaves, facturen, offertes, alles wat met je werk te maken heeft. Bewaar ook je parkeerbonnen en treinkaartjes. Bewaar ook je agenda’s. Zo kan je laten zien welke afspraken je had. Je weet nooit wanneer het van pas komt. Je bent verplicht om je administratie 7 jaar te bewaren.

Belastingdienst

Als ondernemer ben je verplicht om minimaal 1x per kwartaal aangifte te doen voor de omzetbelasting. (btw) Er gelden verschillende btw tarieven voor werkzaamheden. Mocht je vallen onder de kleine ondernemingsregeling dan kan het zijn dat je uiteindelijk geen btw hoeft af te dragen. Dit geldt vooral voor kleine bedrijven, die minder dan 1345 euro aan btw moeten afdragen. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de belastingdienst voor ondernemers.

Verder moet je natuurlijk net als iedereen in loondienst, 1x per jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Voor ondernemers gelden andere regels dan voor mensen in loondienst. Zo zijn er voor verschillende aftrekmogelijkheden voor (startende) ondernemers. Het is verstandig om informatie in te winnen bij een boekhouder en mocht je er weinig verstand van hebben dan kan je dit beter uitbesteden. Dit kost een paar honderd euro, maar levert je uiteindelijk weer geld op.

Naast de inkomstenbelasting betaal je als ondernemer ook nog jaarlijks premie voor de ZorgVerzekeringsWet. (Zvw) Deze bijdrage is afhankelijk van je inkomen en wordt gebruikt om de zorgkosten in Nederland te betalen. Werknemers in loondienst dragen dit ook af.

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden over alles wat er bij komt kijken als zzp’er. Laat je vooral niet weerhouden door alles wat je moet regelen. Dit komt van zelf goed. Ga lekker starten en hou van je werk.

Ga er voor!

Ben jij werkzaam als zzp’er? Bevalt het?

1 thought on “Starten als zzp’er: welke kosten komen daarbij kijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge