Overheid

De toeslagen: huurtoeslag en zorgtoeslag

Een paar dagen geleden was er in het nieuws dat de overheid te rechtlijnig zou zijn en dat de taal van de overheid niet duidelijk is. Hierdoor gaan er bijvoorbeeld veel dingen mis met de toeslagen. Het inkomen wordt te laag in geschat en vervolgens moet je de te veel gekregen toeslag terug betalen. Dit levert soms problemen op, want als je niet op tijd betaalt, volgt er een boete. Graag leg ik daarom uit hoe de toeslagen werken.

Vandaag deel 1, hierin leg ik uit hoe de huurtoeslag en de zorgtoeslag werkt. In een volgend deel wordt het kindgebonden budget en de kinderopvang toeslag besproken.

Als algemene tip geld dat je de toeslagen maar 1x hoeft aan te vragen, maar je wel jaarlijks je juiste inkomen moet doorgeven.
De belastingdienst maakt zelf een schatting van je inkomen, maar dit komt niet altijd overeen met je werkelijke inkomen. Let hier goed op, want anders moet je de eventueel te veel ontvangen toeslag terug betalen.

Ik ga bij de uitleg uit van de regels die gelden in 2017.

Huurtoeslag

Voor het aanvragen van huurtoeslag geldt dat je 18 jaar of ouder moet zijn, de Nederlands nationaliteit moet hebben of een geldige verblijfsvergunning moet hebben. Ook moet je een huurcontract hebben en mag het hierbij niet gaan om tijdelijke woonruimte. Je huurt een zelfstandig woonruimte, met een eigen toegangsdeur en met een slaapkamer,keuken en toilet. Verder moet je ingeschreven staan bij de gemeente op het woonadres.

Voor het kunnen ontvangen van huurtoeslag dient je vermogen niet meer te zijn dan 25.000 euro, daarnaast dient je inkomen als alleenstaande maximaal 22.000 euro per jaar te zijn of 30.150 euro voor een gezamenlijk huishouden.

De rekenhuur (kale huurprijs + servicekosten) moet tussen de 223,42 euro en 710,68 euro per maand zitten. Bij een huur hoger dan 710,68 heb je geen recht op huurtoeslag. Dit komt veel voor in de vrije sector.

Het te ontvangen bedrag is afhankelijk van je rekenhuur en je inkomen. Je zal altijd een deel van de huur zelf moeten betalen.

Er zijn nog enkele uitzonderingen, zo kan je in sommige situaties wel voor je 18e al huurtoeslag krijgen, bijvoorbeeld als je ouders overleden zijn. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst.

Zorgtoeslag

Voor het aanvragen van zorgtoeslag geldt dat je 18 jaar of ouder moet zijn, de Nederlandse nationaliteit moet hebben of een geldige verblijfsvergunning moet hebben. Ook moet je een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Een alleenstaande (geen toeslagpartner) mag een maximaal inkomen van 27.857 euro per jaar hebben, voor een gezamenlijke huishouding met toeslagpartner geldt een maximaal inkomen van 35.116 euro per jaar. Bij het hebben van een toeslagpartner geldt dat het maximale gezamenlijk vermogen niet hoger mag zijn dan 132.752 euro. Als je geen toeslagpartner hebt mag het vermogen maximaal 107.752 euro zijn.

De hoogte van de zorgtoeslag voor een alleenstaande is maximaal 88 euro per maand, voor een gezamenlijke huishouding met toeslagpartner maximaal 170 euro. Het bedrag is afhankelijk van je inkomen.

Als je de goedkoopste zorgverzekering hebt en een laag inkomen kan het voorkomen dat je meer toeslag ontvangt dan dat je aan premie voor je zorgverzekering kwijt bent.

Ook voor de zorgtoeslag zijn er enkele uitzonderingen, kijk hier voor op de site van de belastingdienst.

Wanneer ben je toeslagpartner?

Je echtgenoot of geregistreerd partner is je toeslagpartner. Heb je die niet, maar woont of staat er wel iemand anders op je adres ingeschreven dan is die persoon is sommig gevallen je toeslagpartner.
Dit is in de volgende gevallen zo:
– Er is samen een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris.
– Je hebt samen een kind.
– Je hebt het kind van de ander erkend, of je huisgenoot heeft jouw kind erkend.
– Je bent partners voor een pensioenregeling.
– Je hebt samen een koopwoning.
– Jij of je huisgenoot heeft een kind van onder de 18. Je huisgenoot is geen onderhuurder.
– Je bent fiscaal partner van elkaar.
– Je was in 2016 toeslagpartner van elkaar. Dan ben je dat ook in 2017.

Ben je onzeker over je eigen situatie, bel dan gratis de belastingtelefoon (0800-0543) en leg je situatie voor.

Maak zelf een proefberekening van je toeslagen op de site van de belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge