Overheid

Zorgverzekering wordt weer duurder

De zorgpremie volgend jaar paar tientjes omhoog valt te lezen op RTLnieuws. Door een financiële tegenvaller zijn de reserves bij de zorgverzekeraars minder geworden en kunnen ze de premies niet meer laag houden. Dit betekent dat de zorgverzekering weer duurder gaan worden in 2018.

Hoeveel kost de zorgverzekering in 2017?

In 2017 kost de goedkoopste zorgverzekering 92 euro per maand volgens de consumentenbond. Dit is alleen de basisverzekering. Volgens zorgwijzer.nl betalen de meeste mensen meer voor hun basisverzekering, namelijk gemiddeld 109,62 euro per maand. De gemiddelde prijs was in 2017 al bijna 8 euro hoger ten opzichten van 2016.

De zorgtoeslag is gelukkig deels mee gegaan met de prijsstijging, in 2016 was de maximale zorgtoeslag 83 euro per maand, in 2017 is dit bedrag 88 euro per maand. *bron:proefberekening belastingdienst
Zodat mensen met een laag inkomen er niet te veel op achteruit gaan.

Naast de premie is er ook nog het eigen risico. Die was in 2016 en 2017 hetzelfde, namelijk 385 euro. Hopelijk blijft dit zo. De zorgpremie zelf is al duur genoeg, het eigen risico moet dan niet ook nog hoger worden.

Hoeveel zorgkosten maken we met z’n allen eigenlijk?

Ik kan de prijsstijging wel vervelend en veel vinden, maar als de kosten in de zorg blijven stijgen is het aan de andere kant ook wel logisch dat het ergens van betaald moet worden. De zorgverzekeraars zijn geen liefdadigheidsinstellingen, maar bedrijven die winst willen maken. Of dat goed is voor de zorg is natuurlijk een andere vraag, maar zo is de situatie op dit moment nou eenmaal.

In 2016 is er volgens het CBS 96 milard euro aan zorgkosten uitgegeven. Dat is 1.7 miljard meer dan in 2015. Het grootste deel van de kosten wordt betaald vanuit de zorgverzekeringswet. Elke werknemer én zzp’er draagt hiervoor geld af aan de belastingdienst via de bijdage Zvw. De overige kosten worden o.a. betaald door de overheid en de zorgverkeringspremies.

Zolang de zorgkosten stijgen zie ik het niet gebeuren dat de premies gelijk blijven en dalen zullen ze al helemaal niet. Dat vind ik jammer, want goede zorg zou voor iedereen betaalbaar moeten zijn en blijven.

Wat vind jij van de stijging van de zorgpremie?

8 thoughts on “Zorgverzekering wordt weer duurder

 1. Wat ik ervan vind? Nou, irritant natuurlijk. Gelukkig ben ik gezond en leef ik ook gezond om er in ieder geval zelf alles aan te doen wat in mijn bereik ligt om ook gezond te blijven (gezond vegetarisch eten, veel beweging, niet roken, geen alcohol). Ik stap elk jaar over naar de goedkoopste basisverzekering en betaal de premie in 1x vanwege de korting (met het vakantiegeld van het jaar ervoor) en ik kies voor volledig aanvullend eigen risico. Ik vind duizend euro premie voor een jaar verzekering nogal veel, maar ja, je bent dan wel vérzekerd voor kosten die veel hoger kunnen worden. Ik ken ook mensen die in januari al door hun eigen risico zijn, dat is sneu, maar aan de andere kant: sommige mensen krijgen voor tonnen per jaar zorg, dan ben je eigenlijk toch behoorlijk goedkoop uit dankzij de verzekering. Bovendien krijgen veel mensen zorgtoeslag (ik niet meer, ben net boven de grens gekomen). Het zou mooi zijn als ‘we met z’n allen’ gezonder zouden gaan leven, zodat er minder zorgkosten gemaakt worden voor ziekten en aandoeningen die voorkomen kunnen worden. Ik weet dat niet alles voorkomen kan worden, maar het zou een flink stuk in de kosten schelen als mensen bv niet meer roken, gezonder eten, minder overgewicht hebben enz.

  1. We vergeten vaak dat een deel van de zorgkosten ook veroorzaakt worden door dingen als sporten , ongelukken e.d., alleen gezonder leven zal niet alle kosten verminderen.

   1. Klopt, maar gezond leven helpt natuurlijk wel. Net zoals er zonder alcohol en snelheidovertredingen in het verkeer ongetwijfeld minder ongelukken zullen gebeuren. Ik bedoelde maar dat er best veel is wat binnen onze macht ligt als mensen (wij, de maatschappij) kunnen doen, waardoor de zorgkosten kunnen dalen.
    Los van torenhoge beloningen voor topbestuurders, farmaceuten met peperdure patenten enz. Da’s ook wel een probleempje, maar daar kan ik zelf als individu niets aan veranderen. Ik concentreer me daarom liever op factoren waar ik wél invloed op heb, want klagen helpt ons sowieso niet verder.

 2. De reden dat er een tekort is, is nogal absurd. Omdat ziekenhuizen goedkoper werden, is er teveel ‘voorgeschoten’ aan zorgverzekeringen, en dat moeten ze terugbetalen, met een tekort als gevolg. Dus, de marktwerking werkt, en dáárom worden ze ….duurder ipv goedkoper.
  De winst en de bonussen zullen vast hoger worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge