Wonen

Ga je voor een annuïteiten hypotheek of een lineaire hypotheek?

Er is op hypotheek gebied de laatste jaren nogal wat veranderd. Door het ontstaan van de bankencrisis, een paar jaar geleden, is er in 2013 besloten om strengere eisen te gaan stellen aan hypotheken. Zo is het nu verplicht om een nieuwe hypotheek binnen 30 jaar af te lossen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Ook is het niet meer mogelijk om een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.
Op dit moment kan je kiezen uit een annuïteiten hypotheek en een lineaire hypotheek.

Annuïteiten hypotheek

Bij een annuïteiten hypotheek betaal je over de gehele looptijd hetzelfde bedrag aan de hypotheekverstrekker, mits de hoogte van de rente niet veranderd. Het bedrag is opgebouwd uit een aflossingsdeel en een rentedeel. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing. Na verloop van tijd heb je meer afgelost en zal je juist meer aflossing betalen en minder rente.

Een groot voordeel is dat je hypotheeklasten over de hele looptijd hetzelfde blijven en je na 30 jaar je huis hebt afbetaald. Wel heb je steeds minder hypotheekrenteaftrek, omdat je meer aflost en je dus een lager bedrag aan rente hoeft te betalen.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Het bedrag wat je aan rente moet betalen zal in het begin hoog zijn, maar daalt naar mate je meer aflost. Hierdoor heb je bij de start hogere hypotheeklasten dan aan het eind. Ook bij deze hypotheekvorm is je huis in 30 jaar afgelost.

Bij een lineaire hypotheek ben je over de totale looptijd goedkoper uit. Je betaalt namelijk minder aan rente. Wel heb je bij de start hogere lasten. Dit moet je wel kunnen dragen.

Laat je bij het afsluiten goed adviseren en kies een vorm die goed bij jouw leven en financiële situatie past.

En nog 1 laatste tip, probeer zoveel mogelijk eigen geld in te brengen, hierdoor word je hypotheek lager en soms krijg je ook nog korting op de rente als je hypotheekbedrag onder de marktwaarde van de woning ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge